Voordelen van beleggen in Sprinters

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het beleggen (of handelen) in Sprinters? We zetten een aantal zaken op een rijtje.

Voordelen van beleggen in Sprinters: Geringe inleg

Omdat Sprinters een afgeleid beleggingsproduct met een hefboomwerking zijn, kan al een geringe positie hetzelfde rendement opleveren als een (aanzienlijk grotere) positie in de onderliggende waarde. Na aftrek van de (bescheiden) financieringskosten krijgt u immers als Sprinterbezitter de volle winst (of verlies) van de koersveranderingen in de onderliggende waarde.

Een voorbeeld ter illustratie. Stel, u heeft de volgende Sprinter (een hypothetisch maar realistisch getallenvoorbeeld):

  • Sprinter Long op aandeel Ahold

  • Onderliggende waarde: Ahold

  • Referentiekoers € 10 (dit is de koers van het aandeel Ahold op moment van aanschaf, bepalend voor de grootte van de hefboom)

  • Financieringsniveau: € 7,50

  • Stop loss: € 8

  • Aanschafprijs sprinter: Referentiewaarde – Financieringsniveau = € 2,50

  • Hefboom: 4

Stel nu dat het aandeel Ahold stijgt van de € 10 op het moment van aanschaf van de sprinter (de referentiekoers) naar € 12,50, een stijging van € 2,50, ofwel 25%. De sprinter zal in dat geval verdubbelen, van € 2,50 naar € 5, een rendement van 100% ofwel 4x zo hoog als het rendement op een positie in de onderliggende waarde. De hefboom is dus 4, hetgeen in sprinter land overigens nog betrekkelijk bescheiden is.

Een andere manier om dit te bekijken is dat u van dezelfde stijging van de onderliggende waarde kunt profiteren (de € 2,50 per aandeel) met een veel kleinere inleg (€ 2,50, in plaats van € 10).

Voordelen: Limiet aan verlies

Door de stop loss een paar procent boven de financieringswaarde in te leggen beschermd de bank haar financieringswaarde, tenzij door buitengewone marktomstandigheden de onderliggende waarde crasht en de stop loss niet tegen die niveaus kan worden uitgevoerd.

In dat geval, als de executie van de stop loss onder het financieringsniveau plaats vindt, treed er een verlies op. De waarde van de Sprinter is:

  • Sprinter long = Onderliggende waarde – Financieringsniveau

Als de onderliggende waarde onder het financieringsniveau zakt zou de Sprinter long dus een negatieve waarde hebben en de bank verlies maken omdat het financieringsniveau niet meer gedekt wordt door de onderliggende waarde.

Dat verlies is voor de bank, niet voor u, u kunt nooit meer dan uw inleg kwijt raken.

Voordelen: Geringe kosten

Een ander voordeel van de sprinters is dat de financieringskosten beperkt zijn, ongeveer 2%. Als de rente weer gaat oplopen zal dit wel toenemen, maar het is een overzichtelijk geheel. Er is nog wel sprake van een zekere spread (het verschil tussen de bied- en laatkoersen in het orderboek), maar deze zijn meestal ook niet overdreven groot. En de transactiekosten zijn vergelijkbaar met die van aandelen.

Kortom, voor de kosten hoeft u het beleggen in sprinters niet te laten.

Voordelen van beleggen in sprinters: Breed scala aan mogelijkheden

Via Sprinters wordt ook de kleine belegger de mogelijkheid geboden posities in te nemen op markten die anders niet zo toegankelijk zijn. Wat te denken van beleggen in grondstoffen zoals olie, goud, aardgas, platina of zelfs palladium? Of wisselkoersen tussen valuta’s zoals de Zwitserse franc, het Engelse pond of de Noorse kroon, of de Japanse yen. Het is allemaal mogelijk.

Voordelen: Transparantie

In tegenstelling tot andere afgeleide producten zoals opties en warrants is de prijsvorming van Sprinters betrekkelijk transparant. In principe is de prijs van een Sprinter long gelijk aan de koers van de onderliggende waarde minus het financieringsniveau. Dit simpele beeld kan nog wat gecompliceerd worden als de onderliggende waarde in een andere valuta genoteerd staat of er meer dan een Sprinter nodig is om de hele koers van de onderliggende waarde te volgen:

  • Sprinter long = (Onderliggende waarde – Financieringsniveau)/ratio x wisselkoers

Echter, bij Sprinters geen ingewikkelde tijdswaarde of volatiliteitseffecten, zoals bij opties, of termijnstructuur zoals bij futures.

Voordelen: Oneindige looptijd

Andere hefboom producten zoals opties, warrants en futures lopen af, en bovendien lopen ze vaak “leeg” (verlies aan tijdswaarde). Daar hebben Sprinters doorgaans geen last van. De enige manier dat ze het eindige leven hebben is als de stop loss wordt geactiveerd. Wel is het zo dat door de financieringskosten (zo’n 2% per jaar in het huidige renteklimaat) het financieringsniveau, en daarmee de stop loss, langzaam naar de koers van de onderliggende waarde kruipen (bij gelijkblijvende koers van deze).

Maar dit effect is toch van een andere orde dan het verlies aan optiepremie simpel als gevolg van het verstrijken van de tijd, al geldt dit nauwelijks voor ‘deep in the money’ opties (opties waarvan de strike prijs ver beneden de koers van de onderliggende waarde ligt).

Kortom, het beleggen in Sprinters heeft nogal wat voordelen ten opzichte van andere hefboomproducten. Heeft het ook nadelen? Een sprinter is en blijft een hefboomproduct met een enorm risico, dat mag u nooit uit het oog verliezen. De hefboom is prachtig, maar kan zich ook tegen u keren, en met een beetje pech verliest u uw een groot gedeelte, of zelfs uw hele inleg.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.