Beleggen in sprinters: valuta effecten, het dividend en de ratio

In het introductieartikel over beleggen in sprinters zijn een paar basisbegrippen uit de doeken gedaan. We hebben gezien hoe sprinters met een relatief geringe inleg toch een enorm rendement kunnen genereren door middel van de hefboomwerking. Deze ontstaat omdat de bank een groot gedeelte van de onderliggende waarde voorfinanciert terwijl de volle winst van prijsveranderingen naar u als sprinter belegger gaat. De bank casht slechts de financieringskosten.

Beleggen in sprinters is dus eigenlijk beleggen met geleend geld, maar in tegenstelling tot het gebruik maken van normaal effectenkrediet kunt u met sprinters nooit meer dan uw eigen inleg kwijt raken. Ter bescherming van het door de bank gefinancierde deel wordt namelijk een stop loss order ingelegd, zodat de bank normaal gesproken geen verlies lijdt mocht de koers van de onderliggende waarde zich misdragen.

Er zijn echter een aantal complicaties, zoals mogelijke valuta effecten, de uitkering van dividend en de zogenaamde ratio. Hoewel lang niet op alle sprinters van toepassing behoeven ze toch enige toelichting. Maar eerst nog even iets anders.

Beleggen in sprinters: Eeuwige looptijd

We hebben gezien dat de waarde van een sprinter long (over sprinters short hebben we het binnenkort) kan worden weergegeven met de volgende formule:

  • Sprinter = Onderliggende waarde – Financieringsniveau

Het financieringsniveau is hetgeen de bank heeft bijgedragen aan de aankoop van de onderliggende waarde en hier worden u (betrekkelijk bescheiden) financieringskosten voor in u rekening gebracht welke dagelijks bij het financieringsniveau komen.

Dit financieringsniveau heeft dus de neiging om heel langzaam te stijgen, waardoor de sprinter heel langzaam in waarde daalt. Het gaat hier maar om zo’n twee procent per jaar, maar toch. Sprinters hebben in principe het eeuwige leven, tenzij de koers van de onderliggende waarde de stop loss activeert.

Maar u ziet, de financieringskosten laten het financieringsniveau langzaam stijgen. Dit effect kan versneld worden als de rente gaat stijgen. Hierdoor wordt de marge tussen de koers van de onderliggende waarde en de stop loss langzaam kleiner, waardoor de er een steeds geringere koersdaling nodig is om de stop loss te activeren.

  • De stop loss wordt doorgaans een keer per maand aangepast

laten we er weer eens een sprinter bij pakken, de DSM Long 38,4 van de ING. De gegevens (op 24 november 2012):

  • Hefboom: 5,6

  • Stop loss: 38,4

  • Financieringsniveau: 35,7

  • Afstand onderliggende waarde tot stop loss: 11,3%

  • Financieringskosten: 2,09%

Een mooie turbo, die op vrijdag 23 november dan ook met 15,53% steeg, als gevolg van een mooie stijging van het aandeel DSM van 42,25 euro tot 43,28 euro die dag, een stijging van 2,44%. U ziet al meteen het interessante aan sprinters. Aandeel stijgt met een kleine 2,5%, sprinter met ruim 15%, meer dan 5x zoveel, 5,6 om precies te zijn, want dat is de hefboom.

U ziet ook dat DSM nog met 11,3% kan dalen voordat de stop loss wordt geactiveerd. Maar u ziet ook dat de financieringskosten 2,09% per jaar zijn. Zelfs als de koers van DSM gelijk blijft kruipt de stop loss met een ruime 2% per jaar op en zal dus toch een keer worden geactiveerd.

Beleggen in sprinters: Valuta effecten

Sommige sprinters hebben een onderliggende waarde die in een vreemde valuta is genoteerd, terwijl de sprinters zelf in euro genoteerd staan. Dit heeft een eenvoudig te voorspellen effect op de waarde van uw sprinter. Stijgt de waarde van die vreemde valuta (bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, zoals met veel grondstoffen het geval is) dan is het effect hiervan gelijk aan een koersstijging van de onderliggende waarde. Uw sprinter zal ook meestijgen, met de gebruikelijke hefboomwerking. Leuk voor u.

Aan de andere kant, daalt de vreemde valuta ten opzichte van de euro in waarde, dan werkt dit hetzelfde als een waardedaling van de onderliggende waarde, uw sprinter daalt versterkt mee vanwege de hefboom. Minder leuk voor u.

Beleggen in sprinters: Ratio

Sommige onderliggende waarden zijn numeriek zo groot dat er meerdere sprinters voor nodig zijn om geheel mee te profiteren van koersveranderingen in deze onderliggende waarden. In dat geval wordt het begrip ratio van belang. We geven een voorbeeld. De historisch belangrijkste Amerikaanse aandelen index is die van de Dow Jones.

De Dow Jones is, voornamelijk door haar ouderdom, uitgegroeid tot een enorm getal, in de tienduizend (bijna 13000). Vanwege de afmetingen van dit getal zijn er 100 sprinters voor nodig om te profiteren van koersstijgingen van de Dow Jones. Neem bijvoorbeeld de Dow Jones Sprinter Long 12170 van de ING.

De koers van de Dow deed 26 november zo rond de 12900. Om de koers van de sprinter toegankelijk te houden voor de kleine belegger is deze in 100 geknipt, waardoor de koers geen 870+ euro doet maar 8,73 euro. De rest blijft gewoon hetzelfde, de 12170 staat voor het stop loss niveau, de hefboom is met 11,5 behoorlijk fors.

Het gevolg van eventuele valuta effecten en ratio’s is wel dat de formule ter bepaling van de waarde van de sprinter moet worden aangepast. Deze wordt nu:

  • Turbo Long = (Onderliggende waarde – Financieringsniveau)/ratio x wisselkoers

Beleggen in sprinters: Dividend

Een andere mogelijke complicatie is nog wat er met de waarde van uw sprinter gebeurt als de onderliggende waarde dividend uitkeerd, en de koers van de onderliggende waarde ex-dividend gaat. Het korte antwoord is, in principe heeft dit geen effect op de waarde van uw sprinter, maar ook dit behoeft enige toelichting.

Dividend wordt bij een sprinter long in mindering gebracht op het financieringsniveau, en ook de hoogte van de stop loss verandert mee. In principe stijgt de waarde van uw sprinter dus, zult u denken. Echter, dit effect wordt doorgaans teniet gedaan door de daling van de koers van de onderliggende waarde als gevolg van het ex-dividend gaan.

De waarde van de sprinter verandert alleen als de koers van de onderliggende waarde, ondanks ex-dividend gaan niet of minder veranderd dan de hoogte van de dividend uitkering.

 

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.